Rośliny pokarmowe trzmieli
Lista roślin oblatywanych przez trzmiele w naszej strefie klimatycznej obejmuje około 400 gatunków roślin. Niektóre rośliny o szerokich i długich rurkach kwiatowych są przystosowane do zapylania prawie wyłącznie przez trzmiele. Botanicy nazywają je kwiatami trzmielowymi. Typowymi kwiatami trzmielowymi są tojady, goryczki, niecierpki, ostróżki, orliki, naparstnice, żywokosty oraz lnica, nasturcja i lwia paszcza, a także niektóre rośliny z drobniejszymi kwiatami - koniczyny, miodunki, traganki i wyki.
Na liście roślin intensywnie zapylanych przez te owady znajduje się szereg roślin konsumpcyjnych (m.in.: agrest, truskawka, malina, borówka wysoka, porzeczka, fasola tyczna, słonecznik, bób) oraz paszowych (wyka ozima, koniczyna, lucerna, esparceta, komonica i in.). Ostatnio trzmiele odgrywają doniosłą rolę jako zapylacze roślin uprawianych pod osłonami (pomidory, papryka, oberżyna, melony).