Kosztela
Odmiana jesienno-zimowa, plenna, deserowa. Drzewa charakteryzują się dużą siłą wzrostu. Tworzą korony kuliste, o cienkich, ale sztywnych pędach. W okres owocowania wchodzą bardzo późno, obficie plonują, co drugi rok. Są wytrzymałe na mróz i mało podatne na choroby. Owoce kuliste, średniej wielkości (120-160 g), przy kielichu lekko spłaszczone. Skórka twarda, mocna i gładka, zielona lub słomkowo-zielona, z niewielkim, żółtawym rumieńcem. Miąższ owoców zwięzły, kruchy, przed dojrzeniem biały z odcieniem zielonkawym, później żółtawy, soczysty, bardzo słodki, bez aromatu, smaczny. Ze względu na wybitnie słodki smak i małą zawartość kwasów organicznych owoce nadają się wyłącznie do bezpośredniego spożycia. Dojrzewają w drugiej lub trzeciej dekadzie września, do konsumpcji nadają się w październiku, dają się przechowywać do końca stycznia. Z uwagi na swoje walory przyrodnicze, kulturowe i użytkowe odmiana powinna znaleźć szerokie zastosowanie w ogrodach przydomowych i nasadzeniach kulturowych (sady przydworskie, gospodarstwa ekologiczne).